Hozzávalók:
- 8 g élesztő
- 500 g finomliszt
- 100 g kukoricaliszt
- 1 t.k. só
- 1 t.k. cukor
- 1 e.k. étolaj
- 280 ml víz (lehet egy kicsit több is)
Ha sima fehérkenyeret szeretnének készíteni, a recept ugyanaz. Annyi különbséggel, hogy a kukoricalisztet kihagyjuk, és akkor 500 g finomlisztet teszünk a tésztába.
Ekkora adagból 800 grammos kenyeret kapunk.
Az élesztőt és a cukrot keverjük el a langyos vízben, ezután hadjuk állni 10-15 percet.
A kétfajta lisztet keverjük össze.
Az élesztős keverékhez adjuk hozzá az olajat, a sót és a lisztet.
Gyúrjuk össze az alapanyagokat. A végén formáljunk gömböt a tésztából, utána takarjuk le egy konyharuhával.
A tésztának a duplájára kell kelnie (kb. 4 óra alatt).
2 percen át hajtogassuk borítékszerűen, egyengessük az ujjainkkal.
Formáljuk meg a kenyeret: miközben magunk felé húzzuk, tekerjük fel a tésztát.
Tegyük bele a kenyérformába. Takarjuk le és 1 órára hagyjuk magára.
Miután a tészta a kétszeresére emelkedett, spricceljük le egy kis langyos vízzel. Melegítsük elő a sütőt 220-240 fokra 15-20 percen keresztül. Csökkentsük a hőmérsékletet 180-200 fokra és süssük ki a kenyeret 30-40 perc alatt.
Mikor kész, tegyük rácsra és újból spricceljük le egy kis vízzel. Hagyjuk teljesen kihűlni.
Kukoricakenyér
Fehérkenyér
|