Torokmaró (hrenovina-Хреновина)
Ez egy erős fűszer (szósz) friss paradicsomból, tormagyökérből és fokhagymából. Kiváló kiegészítője húsételeknek, vagy egyszerűen egy szelet kenyérre kenve is nagyon finom és pikáns.
Hozzávalók:
- 1 kg paradicsom
- 10 dkg tormagyökér
- 10 dkg fokhagyma
- 1 púpos tk. só
- 1 tk. cukor
A paradicsomot, tormagyökeret mossuk meg, töröljük szárazra. Azután a paradicsomot csumázzuk ki, a tormagyökeret és a fokhagymát pucoljuk meg. Húsdarálóban először a paradicsomot daráljuk le, majd a többit. Adjuk hozzá a sót és a cukrot, és keverjük el.
Öntsük szét tiszta, sterilizált befőttes üvegekbe (legjobb, ha kicsikbe), tegyük rá a fedelet és tároljuk hűtőben vagy a pincében.
Én 3 adagot készítettem.
1. A torma darálásánál jobb letakarni egy zacskóval a tálat, hogy ne sírjunk.
2. Adjuk a paradicsomhoz a ledarált tormát és fokhagymát.
3. Alaposan keverjük el a sóval, cukorral.
4. Tegyük kis üvegekbe.
A torma antimikrobális szer, véd a megfázástól és az emésztőrendszeri fertőzésektől. Ezenkívül tisztítja a vért, csökkenti a vércukorszintet, serkenti a vesék működését, javítja az étvágyat, továbbá fokozza a gyomor-bél traktus működését.
De NE FELEDJÉK! Mindent csak mértékkel!
|