Vasárnap, 28.04.2024, 22:27
TatianaVita  Mézesmasszázs
Üdvözöllek Гость
Говорим по-русски


Cikkek katalógusa
Nyitólap » Cikkek » Házi tartósitás » Savanyúságok, befőttek...

Savanyú káposzta

Savanyú káposzta.

(az ilyen káposztában sok a C-vitamin)

 

 

 

10 kg gyalult káposztához:

·           kb. 25 dkg só

·          30 dkg répa

 

A répán kívül ízlés szerint tehetünk hozzá még köménymagot, de hanyagolhatjuk is – 2 e.k. 10 literes vödör káposztához.

A savanyításhoz késői fajtájú, érett, kemény, lehetőleg nagy méretű, fehér káposztát használjunk. A zöld levelek, amik fedik azok nem alkalmasak a besózáshoz.

(én 6 kg káposztából csináltam)

                                                      

 


Lehámozzuk a zöld leveleket.

 

 

 

                                                                                                                                    

 


A káposztát felszeleteljük. 

 

 

 

Hozzá tesszük a nagy lyukú reszelővel lereszelt vagy késsel vékony karikákra vágott répát.

Első esetben a répa sok levet ereszt, így a káposzta színe rózsaszínes lesz.

Második esetben a káposzta megőrzi a színét.

Megsózzuk a káposztát és kézzel összekeverjü.

 

 

 

Egy kicsit összenyomkodjuk.

 

 

Az előkészített káposztát részletenként egy edénybe helyezzük, krumplitörővel vagy sodrófával összenyomkodjuk, hogy levet eresszen – és így tovább rétegenként.

 

 

 

 

 

Lefedjük egy pamut vagy len anyaggal(én 4 rétegben összehajtogatott gézt használtam). Fa korong helyett kerámia tányért tettem rá.

 

 

 

 

 

A széleknek az edény belsejében kell lenniük.

 

 

 

 

 

Arra tegyünk valamilyen súlyt, megtölthetünk egy befőttes üveget vízzel.

 

 

A legjobb hőmérséklet az erjedéshez 15 és 22 °C között van. Az erjedés folyamatára figyelni kell.

 

 

 

 

 

Egy idő múlva (a hőmérséklettől függően) a káposztalé elkezd buborékosodni habot képezve és törekszik kifelé jönni.

 

 

 

 

 

 

Ilyenkor le kell venni a súlyt (a vízzel teli befőttes üveget), a tálat és az anyagot, távolítsuk el a felesleges habot. Az anyagot és a tányért mossuk meg. Szárítsuk meg az anyagot. Az üveg alját is mossuk meg. Ezt 2-3 naponta ismételjük meg.

 

 

 

Egy tiszta fakanállal vagy egy hosszú élű késsel bökjünk le az aljáig néhány helyen, 2-szer egy nap, hogy a gázok kijöjjenek.

 

 

 

 

 

Utána újból terítsük le a káposztát és tegyük rá a súlyt.

 

 

 

 

 

 

 

A káposzta 1 hét múlva kész. Ha több káposztát készítünk, akkor több időt kell várni.

A folyamat végeztével az erjedt káposzta leülepszik és friss savanykás-sós íze lesz. A kész savanyú káposztát átvisszük hűvösebb helyre, de a súlyt még nem vesszük le. Városi feltételek közt be lehet tenni a hűtőszekrénybe, 1.5-3 literes befőttes üvegekben.

 

 

 

A káposzta savanyításához a zománcozott konyhaedény a megfelelő: nagyméretű vödrök és edények, továbbá 3-5 literes befőttes üvegek.

A legeslegjobb hőmérséklet a tároláshoz az 0 és 2 °C között van. Alacsonyabb hőmérsékleten és hosszabb tárolás alatt a savanyú káposzta megpuhul és bézs árnyalatot vesz fel, de emellett nem veszti el a C-vitamint, amiből sok van a káposztalében.

A savanyú káposztából salátákat lehet készíteni, levest főzni, főtt krumplival (püré) lehet enni...

 

Jó étvágyat!

 

Kategória: Savanyúságok, befőttek... | Hozzáadta: VITA (15.01.2011)
Megtekintések száma: 3778 | Helyezés: 5.0/1
Összes hozzászólás: 0
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]

Belépés

A fejezet kategóriái

Körkérdésünk

Tornázik Ön reggelente?
Összes válasz: 20

Statisztika


Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

Keresés

Copyright MyCorp © 2024 | Счетчик посещений Counter.CO.KZ - бесплатный счетчик на любой вкус!