Kvász piros ribizliből
Hozzávalók: 4 l víz
1 kg piros ribizli
2 pohár cukor
2 dkg élesztő
0,3 dkg citromsav
A megmosott piros ribizlit szétnyomjuk, forró vízzel leöntjük, felforraljuk, majd 2-3 órára magára hagyjuk. Ezután leszűrjük, hozzá adjuk a feloldott élesztőt, a cukrot, a citromsavat és 8-10 órát erjesztjük. Azután leszűrjük, lehűtjük, szétöntjük üvegekbe, szorosan lezárjuk és pincében vagy hűtőben tároljuk. Minden egyes üvegbe tegyünk 3-7szem mazsolát.
A kvásznak jótékony hatása van a szervezetre és megszűnteti a szomjúságot.
!Kvászt nem szabad fogyasztani a következő betegségek esetén: gastritus, májzsugorodás, magas vérnyomás.
!Gyerekeknek 3 éves korig nem szabad fogyasztani.
|