Mi azok vagyunk, amit eszünk!
És mi a gyors ételeket esszük. Az ételek elkészítéséhez ételízesítőket használunk (pl.: leveskockák, zacskós leveseket, chipseket, hamburgereket eszünk, szénsavas üdítőitalokat iszunk stb.)
Mindezekbe különféle adalékanyagokat, aromákat, színezékeket tesznek...melyek (mérgezőek!) rontják az egészségünket!
Adalékanyagok és a betegségek
Nagyon veszelyes |
E123, E510, E513E, E527
|
Veszélyes |
E102, E110, E120, E124, E127, E129, E155, E180 E201, E220, E222, E223, E224, E228, E233, E242 E400, E401, E402, E403, E404, E405, E501, E502 E503, E620, E636, E637
|
Rákkeltők |
E131, E142, E153, E210, E212, E213, E214, E215 E216, E219, E230, E240, E249, E280, E281, E282 E283, E310, E954
|
Gyomorrontás |
E338, E339, E340, E341, E343, E450, E461, E462 E463, E465, E466
|
Bőrbetegség |
E151, E16, E231, E232, E239, E311, E312, E320 E907, E951, E1105
|
Bélrendszeri betegségek |
E154, E626, E627, E628, E629, E630, E631, E632 E633, E634, E635 |
Vérnyomás |
E154, E250, E252
|
Veszélyes a gyereknek |
E270 |
Tiltot |
E103, E105, E111, E121, E123, E125, E126, E130, E152, E211, E952
|
Gyanús |
E104, E12, E141, E171, E173, E241, E477
|
Egyes élelmiszer-adalékanyagok, amelyeken az E betűjel van feltüntetve, kiválthatják bizonyos betegségek kialakulását.
Е103, Е105, Е121, Е123, Е125, Е126, Е130, Е131, Е142, Е153 — színezékek. Üdítőitalokban, kemény cukrokban, színes fagylaltokban. Rosszindulatú daganatok kialakulásához vezethetnek.
Е171-173 — színezékek. Üdítőitalokban, kemény cukrokban, színes fagylaltokban. Máj és vese betegségekhez vezethetnek.
Е210, Е211, Е213-217, Е240 — tartósítószerek. Bármelyik konzervben megtalálhatók (gombák, gyümölcsök, gyümölcslevek, dzsemek). Rosszindulatú daganatok kialakulásához vezethetnek.
Е221-226 — tartósítószerek. Bármilyen tartósításnál felhasználják. Gyomor- és bélrendszeri betegségehez vezethetnek.
Е230-232, Е239 — tartósítószerek. Bármilyen fajta konzervekben megtalálhatók. Alergiás reakciókat válthatnak ki.
Е311-313 — antioxidánsok. Joghurtokban, kefirben, felvágottakban, vajban, csokoládéban találhatók. Gyomor- és bélrendszeri betegségehez vezethetnek.
Е407, Е447, Е450 — stabilizátorok és sűrítőanyagok. Lekvárokban, dzsemekben, sűrített tejben találhatók. Máj és vese betegségekhez vezethetnek.
Е461-466 — stabilizátorok és sűrítőanyagok. Lekvárokban, dzsemekben, sűrített tejben találhatók. Gyomor- és bélrendszeri betegségehez vezethetnek.
Е924a, Е924b — haboltók. Szénsavasa italokban találhatók. Rosszindulatú daganatok kialakulásához vezethetnek.
Hogyan mondjunk le az adalékanyagokról
Természetesen sokkal kényelmesebb nekünk természetes anyagokat tennünk az ételeinkbe.
De a valóságban a gyártó biztosítéka szerint a „természetes” nem mindig jelenti azt, hogy ez az élelmiszer egészségesebb és tisztább, mint a mesterséges. Más szóval az élelmiszerek „ökológiai tisztaságát” senki sem ellenőrzi, mert nincsenek ilyen kritériumok. A gyártó ezt azért irta rá a termékre, hogy felhívja a vevő figyelmét.
Sajnálatos módon teljes egészében nem tudunk lemondani az adalékanyagoktól, de csökkenthetjük az ilyen ételek fogyasztását. Természetesen csak akkor, ha egészséges akar lenni, és ha a gyerekei egészségét is meg akarja őrizni.
Ha biztos akar lenni abban, hogy az asztalán természetes és egészséges étel van – figyelmesen olvassa el a következő tanácsokat:
- ne vásároljon olyan élelmiszereket, melyeknek rikító, figyelem felkeltő színe van;
- alaposan tanulmányozza a címkét;
- a friss, nyers zöldségeket és gyümölcsöket válassza ki;
- ne vásároljon túlságosan hosszú lejáratú élelmiszereket;
- minél rövidebb a hozzávalók listája, annál kevesebb adalékanyagokat tartalmaznak;
- ahelyett, hogy kész gyümölcsleveket vásárolna, készítse el őket saját maga;
- ha harapna valamit, ne egyen chipset, tasakos levest, hot-dogot, hamburgert;
- vásároljon fagyasztott zöldségeket;
- mondjon le a feldolgozott és konzervált húsokról.
Minél egyszerűbb az ennivaló, annál egészségesebb lesz Ön!
fordította: Palai Laura
Forrás: http://www.millionmenu.ru/rus/kitchen/facts/posts38/articl856/